MINERAŁY

Czy istnieje konieczność uzupełniania witamin i minerałów ?

Dawniej dieta ludzi bazowała tylko na płodach ziemi, której nie nawożono sztucznymi nawozami. Robiła to natura. Ludzie żyli wśród wielkich rzek, nawadniali swe pola wodami spływającymi z gór. Starożytni modlili się nie tylko o deszcz, ale i o powódź, gdyż dzięki temu gleba była wzbogacana minerałami.

Aby dostarczyć organizmowi potrzebne witaminy i minerały musielibyśmy spożywać żywność z odpowiednio czystych ekologicznie plantacji i zjadać je w wielkich ilościach. Byłoby to prawdopodobnie kilka kilogramów mieszanki składającej się z 15-20 różnych roślin, owoców, produktów zbożowych i białka. W praktyce jest inaczej.
Jeśli chodzi o minerały – sytuacja jest wręcz dramatyczna. Witaminy są wytwarzane przez rośliny, minerały – niestety, nie. Pobierane są one przez rośliny z gleby i wody. Bardzo często jednak ich tam nie ma, ponieważ gleby są wyjałowione, zanieczyszczone ołowiem, innymi metalami ciężkimi i radioaktywnymi.

Podczas sztucznego nawożenia dostarczamy glebie tylko trzy podstawowe składniki: azot, fosfor i potas. Są one potrzebne do wzrostu roślin, co jest ważne szczególnie dla rolników, bo nie zarabia on na zawartości witamin w swoich plonach lecz na ich ilości. Wystarczy 5-10 lat, aby przy braku odpowiedniego nawożenia całkowicie wyjałowić glebę ze wszystkich znajdujących się tam składników. Jeśli z gleby wyciąga się 60 składników, a dostarcza tylko trzy, to bilans jest tragiczny. Można to porównać z kontem w banku. Pomyślmy, co stanie się, jeśli będziemy z niego więcej wyciągać, niż wkładać…

Musimy zatem uzupełniać nasze pożywienie witaminami i minerałami spożywanymi w innej postaci.

Składniki mineralne to grupa związków chemicznych koniecznych do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia człowieka, które muszą być codziennie dostarczane. Pełnią różnorodne funkcje:
– stanowią materiał budulcowy kości, zębów, skóry, włosów (Ca, P, Mg, Si, F);
– biorą udział w procesach utleniania, w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów jako składowe enzymów lub ich aktywatory;
– regulują równowagę hormonalną organizmu;
– utrzymują równowagę kwasowo- zasadową, regulują ciśnienie osmotyczne płynów ustrojowych;
– są składową hemoglobiny, mioglobiny, związków energetycznych (Fe, Cu, Co);

Wyświetlanie 1–12 z 15 wyników